Κύθηρα, το νησί του έρωτα
 
  Γνωστά κατά τους νεώτερους χρόνους και ως Τσιρίγο, τα Κύθηρα είναι το νοτιότερο από όλα τα Επτάνησα. Οι πολυάριθμες φυσικές ομορφιές τους, οι μικρές παραλίες, τα μνημεία της ανθρώπινης παρουσίας, αλλά και η φιλοξενία των κατοίκων, γαληνεύουν και ανανεώνουν τον επισκέπτη. Δεν πρέπει άλλωστε, να θεωρηθεί τυχαίο ότι για τους αρχαίους τα Κύθηρα συνδέθηκαν με την γέννηση της θεάς του έρωτα, της Αφροδίτης. Τα Κύθηρα βρίσκονται ακριβώς κάτω από το νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Η γεωγραφική τους θέση - βρίσκονται μεταξύ του Ιονίου, του Μυρτώου και του Κρητικού πελάγους - τα καθιστά κομβικό σημείο από και προς την Ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό και ονομάστηκαν στα χρόνια της Ενετοκρατίας «το μάτι της Ανατολής».

Χαρακτηριστικό των Κυθήρων είναι το ήπιο κλίμα και η συχνή εναλλαγή τοπίων. Τα Κύθηρα συνδυάζουν τη θαλασσινή φύση με τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα (μοναστήρια, εκκλησίες, αρχαιότητες) αλλά και όλες τις ομορφιές ενός αγνού φυσικού περιβάλλοντος. Είναι νησί για καλοκαίρι - όμορφες και καθαρές παραλίες - αλλά και για φθινόπωρο και άνοιξη αφού κανείς εδώ μπορεί να απολαύσει περίπατους στα σπήλαια και στα μέρη με την πλούσια βλάστηση.
 
  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
  Στη Χώρα, την πρωτεύουσα των Κυθήρων και διοικητικό κέντρο του νησιού, θα δείτε πολλά αρχοντικά και κατοικίες παλιών ευγενών. Στο νοτιοδυτικό άκρο του παραδοσιακού οικισμού πάνω σ’έναν επιβλητικό βράχο είναι χτισμένο το Ενετικό Κάστρο, που προσφέρει μοναδική θέα προς τους όρμους της Φελωτής και του Καψαλιού, ιδιαίτερα αργά το απόγευμα κατά τη δύση του ήλιου στο πέλαγος. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο και δρόμοι ανάμεσά τους στενοί με καμάρες.

Ακολουθούν τη λιτή νησιωτική αρχιτεκτονική με έντονο το ενετικό στοιχείο. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το άσπρο των τοίχων και το γαλάζιο των ξύλινων παραθύρων. Το ενετικό κάστρο της Χώρας χτίστηκε το 1503 στα ερείπια προγενέστερης οχύρωσης του 1150 και ήταν η έδρα του ενετού του διοικητή του νησιού. Στο μέγαρό του στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων με πλούσιο υλικό από την περίοδο της ενετοκρατίας. Ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων διακρίνεται και η μεγάλη στέρνα, η πυριτιδαποθήκη και οι ναοί της Παναγίας της Καστρινής ή Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Ορφανής, του Παντοκράτορα και του Αγ. Ιωάννη.
Άλλο αξιοθέατο της Χώρας είναι το Μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο στην είσοδο του οικισμού. Το Μουσείο έχει δύο αίθουσες. Η πρώτη, η κύρια αίθουσα, στα δεξιά περιλαμβάνει ευρήματα των Προϊστορικών και Κλασικών κυρίως χρόνων από το νησί με βασικό το μαρμάρινο λιοντάρι του 6ου αι. π.Χ., εύρημα των αρχών του 19ου αι., το οποίο μάλλον προέρχεται από το Παλαιόκαστρο.

Στον μεσαιωνικό οικισμό του Μέσα Βούργου, κάτω ακριβώς από τη ανατολική πλευρά του φρουρίου της καστροπολιτείας, θα συναντήσετε πολυάριθμες εκκλησίες. Η διαδρομή από την έξοδο της Χώρας μέχρι το Γυμνάσιο (περιοχή Μπελβεντέρε) προσφέρει υπέροχη θέα προς το κάστρο, το Καψάλι και το Μέσα Βούργο και θεωρείται μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα αλλά και τη Μεσόγειο.

Το ωραιότερο κτίριο της αγγλικής περιόδου στα Κύθηρα και το πιο ευνοημένο από το χρόνο είναι το σχολείο της Μηλαπιδέας, που δεσπόζει σ’ ένα λόφο μεταξύ Λειβαδίου, Φατσαδίκων, Κοντολιανίκων, Το κτίριο είχε θολωτή στέγη και είναι άψογα χτισμένο με τέλειες αναλογίες και πολλή καλαισθησία. Έχει γύρω-γύρω 11 πελώρια γοτθικά παράθυρα με πελεκητά ποριά
  Στο Κάτω Λιβάδι θα επισκεφθείτε τον ναό της Αναλήψεως όπου στεγάζεται η Συλλογή Έργων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης Κυθήρων. Πρόκειται για λιτή μαρμαροσκέπαστη βασιλική του τέλους του 17ου ή αρχές του 18ου αι. που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Διασχίζοντας το Κάτω Λιβάδι κατευθυνόμενοι βόρεια προς το Κατούνι θα συναντήσετε την εντυπωσιακή γέφυρα, η οποία χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας (1826) από τους κατοίκους του νησιού με τη μέθοδο της αγγαρείας (επίταξη ζώων και εργασίας) και ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει μήκος 110μ., ύψος 15μ., πλάτος 6μ. και 13 τόξα και είναι ίσως η μεγαλύτερη του είδους της στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Αγγλοκρατίας στα Κύθηρα.

Στον Καραβά, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού, θα δείτε την πηγή του Αμίρ Αλή η οποία είναι κρυμμένη κάτω από σκιερά πλατάνια. Επίσης, στον Καραβά αν ακολουθήσετε το ποτάμι θα φτάσετε στην αστείρευτη σιδηρούχα πηγή «Πορτοκαλιά» ενώ παίρνοντας τα παλιά μονοπάτια θα σας οδηγήσουν στους μικρούς παλιούς οικισμούς που είναι πραγματικά σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές, ξεχασμένοι από τον χρόνο.

Στο κεντρικό μέρος του νησιού βρίσκεται η Παλαιοχώρα. Η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη αλλά το αποτέλεσμα αξίζει αφού θα δείτε μια ερημωμένη μεσαιωνική πολιτεία, τον Αγ. Δημήτριο, τη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού που οι ντόπιοι ονομάζουν Παλιοχώρα. Είναι χτισμένη σε βραχώδη λόφο ύψους 216 μ. που γύρω του υπάρχει χαράδρα, η Κακή Λαγκάδα. Η χαράδρα πρόσφερε ασφάλεια στην πόλη αφού την έκρυβε από τη θάλασσα, με την οποία η επικοινωνία ήταν δύσκολη. Η πόλη εγκαταλείφθηκε όταν καταστράφηκε ολοσχερώς από την επιδρομή πειρατών του Χ. Μπαρμπαρόσα το 1537. Στον οικισμό της Παλιοχώρας θα δείτε τα ερείπια τουλάχιστον 80 κατοικιών και 21 εκκλησιών.

Στα Μυρτίδια θα περάσετε μέσα από την Τρύπια Πέτρα, μικρό πέρασμα μέσα στο βράχο από την εποχή της Αγγλοκρατίας, και θα φτάσετε στη Μονή Μυρτιδίων. Εδώ, ανάμεσα στις μυρτιές απ’ όπου πήρε το όνομά της η περιοχή βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αι. εκεί όπου βρέθηκε μια εικόνα της Παναγιάς, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί το πιο ιερό προσκύνημα του νησιού. Να ζητήσετε να σας δείξουν το καθολικό, με το μέρος που βρέθηκε η εικόνα, τα τάματα και την πόρτα με το τεράστιο κλειδί, απομεινάρι της εποχής των πειρατών. Η «γύρα» της Μυρτιδιώτισσας, δηλ. της εικόνας της Παναγίας, είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό γεγονός των Κυθήρων.
  Στη συνοικία Κάτω Χώρα του Μυλοπόταμου θα δείτε τα ερείπια ενετικού κάστρου. Την είσοδό του στολίζει ανάγλυφο λιοντάρι, ο λέων του Αγ. Μάρκου, σύμβολο της Ενετικής Κυριαρχίας. Ο οικισμός αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά την επιδρομή του Μπαρμπαρόσα, αφού εδώ κατέφυγαν αρκετοί κάτοικοι της Παλιοχώρας και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Ο ναός του Σωτήρα (15ος αι.) και ο ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου (1518) είναι από τους παλιότερους και κοσμούνται με μοναδικές τοιχογραφίες. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από εδώ.

Φεύγοντας από το Κάστρο του Μυλοπόταμου και συνεχίζοντας με κατεύθυνση προς δυτικά θα φτάσετε μέσω ενός βατού χωματόδρομου στο σπήλαιο της Αγ. Σοφίας. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι και μπορείτε να μπείτε μόνο με ξεναγό. Αφού μπείτε στο σπήλαιο σε λίγα μέτρα θα συναντήσετε το εκκλησάκι της Αγ. Σοφίας, όπου στην αριστερή πλευρά του τέμπλου του εικονίζονται η Αγ. Σοφία (με το μαύρο μαντήλι) και οι κόρες της Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη και στη δεξιά πλευρά ο Χριστός ένθρονος ανάμεσα στην Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Οι τοιχογραφίες είναι έργα του ζωγράφου Θεοδώρου (τέλη 13ου αι.). Προχωρώντας πιο βαθιά μέσα στο σπήλαιο θα θαυμάσετε ένα υπέροχο θέαμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Στην πλατεία του Μυλοπόταμου θα βρείτε πινακίδα με την ένδειξη «Νεράιδα, Καταρράκτης» η οποία οδηγεί σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, την Νεράιδα. Η Νεράιδα είναι μια κατάφυτη περιοχή με υπεραιωνόβια δέντρα, τροπικό πράσινο και πανέμορφα γεφύρια. Εκεί υπάρχει ένας καταρράκτης, το σκιερό ρέμα της Φόνισσας, που σχηματίζει λίμνη στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε παρόλο που το νερό είναι πολύ κρύο. Γύρω από την λίμνη υπάρχουν ξύλινα παγκάκια για τους επισκέπτες. Κατά μήκος της ρεματιάς που ξεκινά στη Νεράιδα έχει αναπτυχθεί ένα πανέμορφο περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί στους ερειπωμένους νερόμυλους ένας από τους οποίους έχει πρόσφατα αναπαλαιωθεί.
  Στην Παλαιόπολη λίγο πριν την παραλία της υψώνεται στα αριστερά σας το Παλιόκαστρο, το κύριο οικιστικό κέντρο του νησιού, η πρωτεύουσα των Κυθήρων κατά την αρχαιότητα. Εδώ βρισκόταν το αρχαιότατο ιερό της θεάς Αφροδίτης σύμφωνα με τις περιγραφές του Παυσανία.

Στον Αβλέμονα, έναν γραφικό οικισμό ψαράδων με φυσικό λιμανάκι στην είσοδο του οποίου θα συναντήσετε το Καστέλο, μικρό ενετικό φρούριο χτισμένο το 1565 το οποίο πάνω στην είσοδό του έχει τον λέοντα του Αγ. Μάρκου. Το Καστέλο χτίστηκε για την προστασία του λιμανιού από τους Ενετούς. Σε αυτό το μικρό φρούριο σώζονται λίγα κανόνια και τα δωμάτια της φρουράς του και γίνονται ενέργειες για την αναστήλωση και συντήρησή του. Βορειότερα, στο βάθος του μικρού κολπίσκου, δεσπόζει το αρχοντικό Καβαλίνι με το ηλιακό ρολόι πάνω από την κεντρική είσοδό του.

Στην Αγία Πελαγία θα απολαύσετε τη μοναδική θέα της απόληξης του γραφικού φαραγγιού της Κακιάς Λαγκάδας. Το φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Τριφυλλιάνικα και περνάει δίπλα από την κατεστραμμένη Βυζαντινή Καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας.

Στα ΝΔ του νησιού βρίσκεται το βουνό της Αγ. Ελέσας στην κορυφή του οποίου υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Αγία και ένα μικρό συγκρότημα από κελιά που χρησιμοποιούνταν για τον Δεκαπεντισμό. Η Αγία Ελέσα ήταν, σύμφωνα με το Συναξάρι της, κόρη του Ελλάδιου, ειδωλολάτρη αξιωματούχου της Πελοποννήσου, ο οποίος την αποκεφάλισε αφού εκείνη ήρθε στο ακατοίκητο τότε νησί για να λατρέψει τον Θεό. Η τοποθεσία προσφέρει υπέροχη θέα κατά το ηλιοβασίλεμα.

Στο Καψάλι, στην είσοδο του χωριού, κατευθυνόμενοι προς τα αριστερά θα οδηγηθείτε στο μικρό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη στο Γκρεμό ή Εγκρεμνό. Ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε μια μικρή σπηλιά η οποία στάζει συνέχεια νερό από την οροφή και θεωρείται ότι είναι αγίασμα. Σύμφωνα με κάποια παράδοση εδώ άρχισε ο Άγιος τη συγγραφή της Αποκάλυψης πριν πάει στην Πάτμο.

Να επισκεφθείτε το νησάκι Χύτρα (ή Αυγό), όπου, σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκε η Αφροδίτη. Εκεί θα δείτε το σπήλαιο με τους σταλακτίτες και, αν είστε τυχεροί, θα σας κάνουν παρέα μερικές από τις φώκιες που πηγαινοέρχονται κατά καιρούς.
 
  ΠΑΡΑΛΙΕΣ
 
  Βόρειες παραλίες
 
  Από τον Ποταμό, κατευθυνόμενοι στα δυτικά του νησιού ο κεντρικός δρόμος που μετατρέπεται σε χωματόδρομο θα σας οδηγήσει στην παραλία του Λυκόδημου. Πρόκειται για έναν γραφικό ορμίσκο που ενδείκνυται για κολύμβηση και ψάρεμα αν δεν φυσάει δυνατός δυτικός άνεμος. Θα βρείτε μικρή καντίνα. Με χωματόδρομο με τον Ποταμό ενώνεται και η παραλία του Αγ. Λευτέρη, λίγο βορειότερα από τον Λυκόδημο, αλλά ο δρόμος είναι σε άσχημη κατάσταση και η διαδρομή δεν συνίσταται με αυτοκίνητο. Από τον Ποταμό προς τα δυτικά του νησιού υπάρχουν και οι παραλίες Λυγιά και Πετρίτης, αλλά και εδώ ο δρόμος σταματά πολύ πιο πριν αφού βρίσκονται σε πολύ δύσβατο σημείο.

Φτάνοντας στο βορειότερο άκρο του νησιού, τον Φάρο στο Μουδάρι, θα βρείτε ακριβώς από κάτω, την παραλία του Αγ. Νικολάου, μια πολύ γραφική και υπήνεμη παραλία για μπάνιο χωρίς πολυκοσμία. Η παραλία της Πλατιάς Άμμου βρίσκεται νοτιότερα από τον Φάρο, στα ανατολικά παράλια του νησιού, η οποία είναι πλατιά παραλία με άμμο. Εκεί θα βρείτε ψαροταβέρνες με θέα στην απέναντι στεριά της Πελοποννήσου και λίγες μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων. Λίγο πριν την είσοδο στην Πλατιά Άμμο και στα δεξιά του δρόμου που καταλήγει σε αυτήν ξεκινάει χωματόδρομος που καταλήγει στον όρμο Φούρνοι όπου θα βρείτε μια γραφική παραλία.

Φτάνοντας νοτιότερα στην Αγ. Πελαγία μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία της Φυρής Άμμου (μία από τις δύο παραλίες των Κυθήρων με το όνομα Φυρή Άμμος), του Λορέντζου και στο Καλαμίτσι όπου οδηγεί βατός χωματόδρομος. Πρόκειται για τις σημαντικότερες παραλίες στην περιοχή.
 
  Κεντική περιοχή
 
  Στα ανατολικά παράλια στην κεντρική περιοχή του νησιού για μπάνιο θα πάτε στο Διακόφτι, έναν όμορφο ψαρότοπο με παραλία με χρυσή άμμο και ρηχά νερά, ιδανική για κολύμβηση, η οποία ενώθηκε με γέφυρα με το απέναντι νησάκι των Μακρυκυθήρων. Εκεί θα βρείτε πολλές ψαροταβέρνες, μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πιο κάτω, στον Αβλέμονα, έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό ψαράδων, θα βρείτε πολλές ψαροταβέρνες που προσφέρουν τον υπέροχο ντόπιο αστακό, ενοικιαζόμενα δωμάτια και λίγα καταστήματα και θα κολυμπήσετε στη θέση Λουτρό.

Η παραλία της Παλαιόπολης, νότια από τον Αβλέμονα, σχηματίζεται από δύο πολύ όμορφες αμμουδιές, την Πιάτσα στα ανατολικά και τη Λίμνη στα δυτικά. Πρόκειται για δύο από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού με υπέροχη αμμουδιά. Η Παλαιόπολη είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και είναι προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους και εντυπωσιάζει με τους περίεργους σχηματισμούς βράχων από χρυσαφένιο αμμόλιθο. Λειτουργεί καντίνα η οποία νοικιάζει και ομπρέλες. Λίγο πάνω από την Πιάτσα, σε ένα μικρό λοφίσκο, σχηματίζεται μια μικρή κοιλότητα στο σαθρό πέτρωμα, το Λουτρό της Αφροδίτης, όπου θεωρείται ότι λουζόταν η θεά της ομορφιάς και του έρωτα.

Ακριβώς κάτω από την Παλαιόπολη βρίσκεται η, επίσης, πολύ αξιόλογη παραλία Καλαδί, που είναι προέκτασή της. Θα φτάσετε εκεί αφού στρίψετε δεξιά πριν φτάσετε στην παραλία της Παλαιόπολης και μετά θα πάρετε το μονοπάτι με τα 130 σκαλοπάτια (ο δρόμος τελειώνει μετά από κάποιο σημείο) το οποίο θα σας οδηγήσει σε μια πολύ όμορφη παραλία με υπέροχα βαθυγάλανα νερά και μικρά βότσαλα.

Στη δυτική πλευρά του νησιού, στην κεντρική περιοχή, θα συναντήσετε την παραλία Λιμνιώνας, η οποία είναι πολύ γραφική και κατάλληλη για κολύμβηση. Βόρεια του Λιμνιώνα υπάρχει μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα η οποία ονομάζεται Φωκοσπηλιά γιατί εκεί ζούσαν φώκιες. Αρκετά πιο νότια από τον Λιμνιώνα, ο χωμάτινος δρόμος που φεύγει από τη Μονή Μυρτιδίων και κατευθύνεται δυτικά προς τα παράλια του νησιού, οδηγεί στην μικρή παραλία Λιμνάρια η οποία είναι κατάλληλη και για ψάρεμα.
 
  Νότιες παραλίες
 
  Στα νότια του νησιού, ο τσιμεντένιος δρόμος που ξεκινάει από τον Δρυμώνα προς νότια καταλήγει στην παραλία Μελιδόνι, με την πολύ ψιλή άμμο. Το Μελιδόνι είναι μια μικρή γραφική παραλία, από τις ομορφότερες του νησιού. Προτιμάται και από τους γυμνιστές. Το Καψάλι με τους δύο δίδυμους κολπίσκους του βρίσκεται κάτω από τη Χώρα και εκεί θα πάτε από τον κεντρικό δρόμο που ξεκινάει από τη Χώρα προς νότια. Δίπλα στο ψαράδικο λιμάνι του απλώνεται η παραλία με το πλακοστρωμένο πέρασμα γεμάτο εστιατόρια, ψαροταβέρνες, μπαράκια, καταστήματα και γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων και θαλάσσιων ποδηλάτων. Πρόκειται για το πιο τουριστικό μέρος του νησιού. Εκτός από την παραλία στο Καψάλι μπορείτε να πάτε για κολύμπι και στον κολπίσκο Καψαλάκι, στα αριστερά του οικισμού όπου θα φτάσετε από ένα μονοπάτι με σκαλοπάτια.

Από τον Κάλαμο ξεκινάει βατός χωματόδρομος που κατευθύνεται νότια και χωρίζεται μετά από κάποιο σημείο σε δύο δρόμους, που οδηγούν στις παραλίες Χαλκός και Βρουλέα. Ο Χαλκός βρίσκεται σε απόσταση 2,3 χλμ. από τον Κάλαμο και πρόκειται για μια μικρή παραλία με εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά. Στον μικρό όρμο της Βρουλέας θα φτάσετε μετά από 3,7 χλμ. από τον Κάλαμο.

Ένας άλλος βατός χωματόδρομος που ξεκινάει λίγο έξω από τον Κάλαμο και κατευθύνεται ΒΑ οδηγεί στην παραλία της Φυρής Άμμου (δεύτερη παραλία του νησιού με αυτό το όνομα). Πρόκειται για μεγάλη παραλία όπου εναλλάσσονται η κόκκινη άμμος με τα κόκκινα βότσαλα. Το τοπίο είναι άγριο, κυριαρχεί το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των βράχων και των «καμμένων» από τον ήλιο θάμνων. Η διαμόρφωση της παραλίας, με τις μικρές σπηλιές στις άκρες και τον κοκκινωπό κάθετο βράχο, είναι πολύ εντυπωσιακή. Λίγο πριν τη μικρή λωρίδα που τη χωρίζει από τη διπλανή παραλία της Κομπονάδας υπάρχει μικρό ρέμα με πηγή και καντίνα. Η παραλία έχει βραβευτεί με τον Χρυσό Αστερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθαρότητα των νερών και αποτελεί μια από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού.
 
  ΠΡΟΣΒΑΣΗ
 
  Με αεροπλάνο: η Ολυμπιακή Αεροπορία δρομολογεί πτήσεις για τα Κύθηρα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου (διάρκεια πτήσης: 45 λεπτά). Αεροδρόμιο Κυθήρων, τηλ. 27350 33292.

Με ferryboat:
α) από την Νεάπολη κάθε μέρα – διάρκεια ταξιδιού περίπου 1 ώρα (τηλ. Λιμεναρχείου Νεάπολης 27340 22228)
β) από Πειραιά με το καράβι της ΑΝΕΝ Μυρτιδιώτισσα – διάρκεια ταξιδιού περίπου 7 ώρες (τηλ. 210 4197420)
γ) από Γύθειο – διάρκεια ταξιδιού περίπου 2,5 ώρες (τηλ. Λιμεναρχείου Γυθείου 27330 22262, πρακτορείο πλοίων 27330 22207, 22650)
και δ) από την Καλαμάτα – διάρκεια ταξιδιού περίπου 5 ώρες (τηλ. Λιμεναρχείου Καλαμάτας 27210 22218)


  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Κωδικός 27360

Κύθηρα ή Χώρα
Δήμος 31213
Αστυνομία 31206
Λιμεναρχείο (Καψάλι) 31222
Αγροτικό Ιατρείο 31243

Ποταμός
Αστυνομία 33222
Λιμεναρχείο (Αγ. Πελαγία) 33280
Νοσοκομείο 33190, 33203